TIZENKETTEDIK MENÜ
Zeller genfi módra
Gombás ropogós
Szép Heléna kedvence

Zeller genfi módra

A közepes nagyságú zellereket megmossuk, lekeféljük, sós vízben megfőzzük, de ügyeljünk rá, hogy ne puhuljanak meg túlságosan. A megfőzött zellereket meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
Mély porcelántálat jó vastagon kivajazunk, erre ráfektetjük a zellerszeleteket, meghintjük reszelt ementáli sajttal és vajdarabkákkal, erre megint zellert rétegezünk, és így folytatjuk, amíg tart az alapanyagból. Felülre sajt és vaj kerüljön. A tálat befedjük, és gőz fölött egy óra hosszat főzzük. Azonnal tálaljuk.

Gombás ropogós

1/2 kg gombát megtisztítunk, nagyobb darabokra vágjuk. Két fej apróra vágott vöröshagymával és egy csomó apróra vágott petrezselyemmel összekeverjük, vajon rövid ideig pároljuk. Hozzáadunk két előzőleg beáztatott, majd alaposan kinyomkodott zsemlét, az egészet eldolgozzuk masszává: ezt tovább pároljuk még tíz-tizenöt percig. Ha elkészült, ledaráljuk, hagyjuk kihűlni, végül alaposan eldolgozzuk egy egész tojással.
Tehetünk hozzá kevés zsemlemorzsát, ha úgy látjuk, hogy a massza túlságosan lágy. Kevés szardellapasztával, néhány csepp szójaszósszal ízesíthetjük. Megsózzuk, megborsozzuk, vizes kézzel tenyérnyi, kb. 1 cm vastag lapocskákat formázunk belőle, bepanírozzuk, és vajban ropogós pirosra sütjük.
Citromszeletekkel díszítve tálaljuk: meghintjük néhány szem kapribogyóval is.

Szép Heléna kedvence

Kompótostálba vagy fagylaltospohárba egy-egy gombóc vaníliafagylaltot teszünk, lefedjük egy fél kimagvalt körtével, és sűrű, nagyon forró csokoládémázzal leöntjük, azonmód tálaljuk.
Csokoládémáz
10 dkg keserű csokoládét kevés vízben egy lábosban vagy serpenyőben állandó keverés közben megolvasztunk. Annyi tejet vagy tejszínt adunk hozzá, hogy sűrű mártást kapjunk.