TIZENHARMADIK MENÜ
Ananászos kínai kacsa
Kacsapecsenye (roston)
Párolt gesztenye
Istenek eledele

Ananászos kínai kacsa

Egy nem túl zsíros pecsenyekacsa aprólékjából, májából és zúzájából kevés vízzel levest főzünk. A kacsa húsát lefejtjük a csontról, apró darabokra vagdaljuk, és serpenyőben aranybarnára sütjük. Meghintjük liszttel, és tovább pirítjuk, míg az is kissé megsárgul. Ekkor felöntjük a leszűrt húslevessel, hozzáadunk egy meghámozott paradicsomot, néhány fej apróra vágott gombát és négy gramm nátriumglutaminátot. Az egészet egy fél óra hosszat lassú tűzön főzzük. Végül apróra vágott ananászdarabkákat keverünk közé, és még egy fél óráig lassú tűzön pároljuk. Főtt rizzsel tálaljuk.

Kacsapecsenye (roston)

Egy nem túl zsíros, fiatal pecsenyekacsát a szokásos módon megtisztítjuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval. Belül még egy kis fokhagymával is bekenhetjük, és megszórhatjuk különféle fűszerekkel.
A kacsát a hasára fektetve rátesszük a sütő rácsára (vagy ha van grillsütőnk, azon sütjük), aláteszünk egy tepsit, aminek az aljára kevés vizet öntöttünk. A kacsát közepes tűznél sütjük, gyakran locsolgatjuk vagy kenegetjük a tepsi aljában összegyűlt kisült zsírral. Az állat nagyságától függően egy-másfél óráig tart a sütés. A kacsát az utolsó húsz percben a hátára fordítjuk. Ha elkészült, hideg vízzel, kenőtollal megkenegetjük, és még öt percig erős lángon sütjük: ettől lesz a pecsenye szép ropogós piros. Párolt gesztenyével tálaljuk.

Párolt gesztenye

Személyenként annyi gesztenyét veszünk, amennyi burgonyát vennénk különben. A gesztenyét meghámozzuk, és sós vízben puhára pároljuk. Ügyeljünk rá, hogy ne főjön szét. Forgassuk meg olvasztott vajban, így fogyasszuk.

Istenek eledele

Lehetőleg nagyon barna vagy fekete kenyérből (pumpernickel) készítsük. Egy nagy üvegtál alját kirakjuk a kenyérszeletekkel: a kenyeret meglocsoljuk konyakkal vagy cseresznyepálinkával, gazdagon meghintjük meggyel, a meggy tetejére tejszínhabot rétegezünk, aztán újra kenyeret rakunk le, és így tovább.
A legfelső réteg tejszínhab legyen. Az egészet megszórjuk reszelt csokoládéval és cseresznyével. Legalább egy fél napig hűvös helyen tartjuk.