TIZENNEGYEDIK MENÜ
Sajtleves
Nyúlragu metélt tésztával
Gombás meglepetés
Gombamártás II.

Sajtleves

Jó adag reszelt parmezánt áztassunk tejbe, jól keverjük el, majd óvatosan, folytonos keverés közben öntsük hozzá egy-két liter forrásban lévő erőleveshez vagy húsléhez. Nagyon vigyázzunk, mert könnyen csomós lesz.
Miután levettük a tűzről, két tojással behabarjuk.

Nyúlragu metélt tésztával

Fiatal, jókora házinyulat feldarabolunk. 10-15 dkg apróra vágott szalonnát felolvasztunk egy serpenyőben, a zsírra rádobjuk a húsdarabokat, megpirítjuk, hozzátesszük a nyúl máját, egy fej apróra vágott hagymát ( vagy nem savanyított gyöngyhagymákat) és egy elnyomkodott foghagymagerezdet. Amikor pirulni kezd, hintsük meg és keverjük el kevés liszttel, öntsük fel félliternyi forrásban lévő vízzel vagy erőlevessel. Sózzuk meg, tegyünk bele kevés borsot, köménymagot, citrom reszelt héját, és öntsünk hozzá apránként egy félüvegnyi vörösbort. Kis lángon főzzük, amíg a hús meg nem puhul, ekkor öntsük hozzá a többi vörösbort, és főzzük még egy rövid ideig.
Sós vízben kifőzött, vajban megforgatott széles metéltet adunk hozzá.

Gombás meglepetés

Vegyünk egy -egy szép darab borjúvesét, rövidkarajt és vesepecsenyét. Ügyeljünk rá, hogy ne legyenek hosszabbak, mint egy nagy tortaforma átmérőjének a fele. A húsokat tisztítsuk meg alaposan, és vajon hirtelen süssük meg. Sózzuk meg, hintsük meg borssal. A tortaformát béleljük ki nem túl vékonyra kinyújtott vajas vagy hájas tésztával, és tegyük bele a kihűlt húsdarabokat, vékonyabbik felükkel a tortaforma közepe felé. Igyekezzünk úgy elosztani a húst, hogy a tortaforma egy-egy harmadára ugyanaz a húsfajta kerüljön. Fölül, a tészta szélénél jelöljük meg, hol kezdődik és hol végződik egy-egy húsféleség. Ezután fedjük be az egészet a maradék tésztával, és ezen is jelöljük meg, mégpedig a közép felé tartó szép mintázattal, hogy hol
helyezkednek el a húsok. Így kívül is három részre osztódik a tortaforma. Ezután a maradék tésztából formázzunk egy borjút, egy disznót és egy marhát, a figurákat helyezzük rá a megfelelő húsokra, kenjük meg az egészet tojássárgájával, és közepes lángon süssük szép pirosra. Gombamártással tálaljuk.

Gombamártás II.

Egy fej apróra vágott hagymát vajon megpirítunk, hozzáadunk egy jó adag szép vékonyra szeletelt gombát.
Kevés liszttel megszórjuk, és húslével vagy húslevessel felengedjük, kis lángon pároljuk, míg a gomba meg nem puhul, majd hozzáadunk 2 dl tejszínt, megsózzuk, megborsozzuk, kevés citromlevet csöpögtetünk bele, és egy vagy két tojássárgájával behabarjuk. Ízlés szerint önthetünk hozzá egy pohárka fehérbort is.