TIZENHETEDIK MENÜ
Erőleves
Bélszín Colbert módra
Plumpuding
Borsodó

Erőleves

Marhahúsból, leveszöldségből és csontból készül: bizonyára minden háziasszony ismeri az elkészítési módját.
Ha valaki mégsem ismerné: 30 dkg marhahúst megmosunk, ledarálunk: másfél liter hideg vízzel állandó keverés közben felöntjük. A megtisztított és felaprí
tott zöldséget meg a csontot beletesszük, megsózzuk: tehetünk hozzá néhány szem feketeborsot is. Kb. négy óra hosszat lassú tűzön forraljuk, ha elkészült, leszűrjük, csészében forrón tálaljuk.

Bélszín Colbert módra

Hozzávalók: 1,5 kg bélszín, só, bors, 3 dkg vaj, 3 dkg hagyma, 3 dkg gomba, egy csomó petrezselyem, egy fej kelkáposzta, 25 dkg füstölt szalonna, és 15 dkg zsiradék a sütéshez.
A hártyájától megtisztított bélszínt a felső részén úgy bevágjuk, hogy felnyitható legyen, mint egy bőrönd teteje. A h
agymát, a gombát és a petrezselymet apróra vágjuk, megpirítjuk kevés vajon, és a behasított bélszínt megtöltjük velük. A kelkáposztát leveleire szedjük, a torzsa maradványait levágjuk, a vastagabb ereket bevagdaljuk, majd egy percre bedobjuk forrásban lévő vízbe. Ezután a bélszínt becsomagoljuk a káposztalevelekbe, a levelekre ráborítjuk a vékony szalonnaszeleteket, cérnával átkötjük, és sütőben megsütjük.
Tálalás előtt leszedjük a tetejéről a zsírt, és kevés vajjal, húslével vagy erőlevessel mártássá főzz
ük.

Plumpuding

Négy tojássárgáját elkeverünk 25 dkg liszttel, 4 dl tejföllel, 8 dkg porcukorral, 1/2 kg mazsolával, 25 dkg apróra vágott birka- vagy marhafaggyúval, 3-3 dkg apróra vágott narancshéjjal és cukrozott citromhéjjal, egy negyed reszelt szerecsendióval, fél pohár rummal, és kissé megsózzuk. Hozzáadjuk a tojások felvert habját, és jól kivajazott pudingformában négy óra hosszat főzzük gőz fölött.
Tálaláskor öntsük le rummal, gyújtsuk meg, így tegyük az asztalra.

Borsodó

Keverjünk össze 2,5 dl fehérbort, két egész tojást, 5 dkg cukrot, egy negyed citrom reszelt héját és egy fél citrom levét 5 dkg burgonyaliszttel (lehet búzaliszt is).
Vízfürdőben, gőz fölött verjük habosra, és a pudinggal együtt azonnal tálaljuk.