TIZENNYOLCADIK MENÜ
Félig sült hátszín (roastbeef)
Yorkshire-i puding
Almapuding

Félig sült hátszín (roastbeef)

A szép darab hátszínt tegyük a serpenyőbe, öntsük le jó sok forró vajjal, és süssük meg hirtelen mindkét oldalán. Ezután tegyük be jól előmelegített sütőbe, és süssük sűrűn locsolgatva még vagy háromnegyed óráig, kezdetben erős, majd kisebb felső lángon. Közben meg is forgathatjuk. Ha elkészült, kivesszük a serpenyőből, megsózzuk, megborsozzuk. Ne szeleteljük fel azonnal, hagyjuk néhány percig hűlni. A marhasültet készíthetjük grillen is, ekkor a kisült levét felhasználhatjuk a yorkshire-i pudinghoz.

Yorkshire-i puding

Két tojást alaposan elkeverünk 10 dkg liszttel, 2 dl tejjel, kevés sóval, és beleöntjük a serpenyőbe, amelyben előzőleg felforrósítottuk a vajat vagy a sültről leszedett húslevet. A masszát húsz-huszonöt percig sütjük a sütőben, amíg alul meg nem barnul, fölül meg szép piros nem lesz. Kockára vágva felhalmozzuk a felszeletelt sült köré. A yorkshire-i pudingot előételként vagy desszertként magában is fogyaszthatjuk, de ilyenkor szalonna kisütött zsírján pirítjuk meg a sütőben.

Almapuding

25 dkg finomlisztet, 25 dkg borjú- vagy marhafaggyút, egy púpozott kávéskanál gyömbért, kevés sót összekeverünk, és hideg vízzel olyan sűrű tésztát készítünk belőle, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. Nyújtsuk ki, egy mély tálba tegyünk egy tiszta konyharuhát, lisztezzük meg, és szépen elegyengetve tegyük bele a kinyújtott tésztát. Töltsük meg négy részre vágott, meghámozott almával, lehetőleg jonatánnal. Az almatölteléket fölül is borítsuk be tésztával, majd a négy sarkánál kössük össze a konyharuhát. Így, a konyharuhában, erősen lobogó vízben, amibe két evőkanál sót is tettünk, főzzük jó két óra hosszat. Porcukorral meghintve tálaljuk. - A puding még ízletesebb lesz, ha a cikkekre vágott almát, mielőtt megtöltjük vele a tésztát, 20 dkg mazsolával, 5 dkg
cukrozott citrom- és narancshéjjal, kevés cukorral és rummal néhány percig vajon pároljuk.