TIZENKILENCEDIK MENÜ
Vesés melegszendvics
Nyelvhal grenoble-i módra
Baracklekváros palacsinta

Vesés melegszendvics

Vegyünk néhány darab kisebb ürüvesét (lehet sertésvese is) , tisztítsuk meg jó alaposan, és hosszában vágjuk ketté. Zsúrkenyereket szeleteljünk fel, a szeletek mindkét oldalát vajazzuk meg. A Kenyérszeletekre tegyünk egy-egy fél vesét, a domború felével felfelé. Csípős mustárt egy pohár tejföllel, egy darabka vajjal, egy tojássárgájával, kevés sóval és cayenne-i borssal sűrű masszává keverünk, majd megkenjük vele a veséket.
Sütőbe tesszük, közepes erősségű felső lángon kb. tíz percig sütjük. Tíz perc után szúrjuk meg villával: ha már nem jön belőle rózsaszínes lé, akkor jó. Forrón tálaljuk.

Nyelvhal grenoble-i módra

(Nyelvhal helyett használhatunk más fehér húsú halat is.) A kifilézett halat legalább fél óra hosszat citromos, borsos lében áztatjuk, hogy a húsa tömör és fehér maradjon. Ezután jól leszárítjuk, forró vajban mindkét oldalán hirtelen kisütjük, és előre melegített tálra tesszük. - Néhány citromszeletet és kapribogyót felmelegítünk abban a vajban, amiben a hal sült. Ezzel a mártással öntjük le a már elkészített halat, gazdagon meghintjük apróra vágott petrezselyemmel. Főtt burgonyával tálaljuk.

Baracklekváros palacsinta

Szép, vékony, középnagyságú palacsintákat sütünk, megkenjük baracklekvárral, összetekerjük, és forró vajban még egyszer megforgatjuk. Azonnal tálaljuk. Ha szeretjük, meghinthetjük még reszelt mandulával. - A palacsinta akkor sikerül igazán jól, ha sütés előtt legalább egy fél órával elkészítjük a tésztáját, és állni hagyjuk.