HÚSZADIK MENÜ
Sonka vörösborban
Gyümölcsös kelt tészta

Sonka vörösborban

Egy szép egész, nem füstölt sonkáról leszedjük a bőrt és a zsírt. Reszelt hagymához hozzákeverünk törött borsot, gyömbért, darált borókabogyót, összetördelt babérlevelet. Ezzel a keverékkel alaposan bedörzsöljük a sonkát, hogy egészen megbarnuljon. Lábasba tesszük, leöntjük egy üveg vörösborral, 1-1,5 dl ecettel, és hat-nyolc napig állni hagyjuk. Időnként megforgatjuk a páclében. Sütés előtt jól megsózzuk, és a páclé felével feltesszük főni. Ha lefőtt róla a lé, tepsibe tesszük, és bedugjuk a sütőbe. Sütés közben időnként meglocsoljuk a maradék páclével. Szép barnára sütjük. A kisült levet sűrűre főzzük, tálalás előtt ezzel locsoljuk meg a sonkát és a vízben főtt burgonyát. Adhatunk hozzá zellersalátát is.

Gyümölcsös kelt tészta

Hozzávalók: 60 dkg liszt, két tojás, 4 dl tej, 2 dkg élesztő, 6 dkg zsír vagy vaj, 6 dkg cukor, csipetnyi só.

Elkészítés: Az élesztőt, három kockacukrot, 2 dl langyos tejet és megfelelő mennyiségű lisztet összekeverve kovászt készítünk, és meleg helyen kelesztjük. A deszkára vagy tálba kimérünk 60 dkg lisztet, hozzáadunk 6 dkg vajat, 6 dkg porcukrot, két tojássárgáját és a megkelt kovászt. Megfelelő mennyiségű langyos tejjel a tésztát jól eldolgozzuk. (Ha elválik a táltól, akkor jó.) A tésztát, amely se túl kemény, se túl lágy ne legyen, lisztezett tálba tesszük, és ruhával letakarva, langyos helyen kb. egy óra hosszat kelni hagyjuk. Kerek tortaformát kikenünk vajjal, megtöltjük a tésztával, és közepes lángon kisütjük. - Közben őszibarackbefőttet felmelegítünk, vagy friss őszibarackot kevés vízben cukorral egészen rövid ideig párolunk. (Lehet más gyümölcs is.) Felmelegítünk 5-6 dl sárgabarackdzsemet is. 1,25 dl kompótléből, két evőkanál fehérborból, egy evőkanál cseresznyepálinkából, egy evőkanál sherryből, két citrom levéből és fél kávéskanál rumból kevés vaníliás cukorral öntetet készítünk. A megsült, tálra borított forró tésztát ezzel az öntettel öntjük le, megkenjük a szintén forró barackdzsemmel, a közepén felhalmozzuk a gyümölcsöt, megszórjuk dióval vagy mandulával, így tálaljuk. a tésztát egy nappal előbb is elkészíthetjük, így csak fel kell melegíteni, mielőtt meglocsoljuk, és rátesszük a gyümölcsöt.