HUSZONEGYEDIK MENÜ
Főtt sonka
Cumberland mártás
Holdas hal
Csokoládékrém

Főtt sonka
Szép darab füstölt sonkát lassú tűzön puhára főzünk, ha kihűlt, vékonyan felszeleteljük, Cumberland mártással tálaljuk.

Cumberland mártás
2,5 dl ribizlizselét elkeverünk 1,5 dl vörösborral, két narancs levével, egy kávéskanál angol mustárral, egy vékony szeletekre vágott, meghámozott, a be
lső fehér héjától is megtisztított naranccsal. A mártást mindig hidegen tartjuk, és mindenféle hideg sülthöz adhatjuk. Különösen a vadételekhez illik.

Holdas hal
A halat egészben megfőzzük, jól lecsöpögtetjük, megtisztítjuk, kiszedjük a gerincét, és feldaraboljuk. Világos vajas rántást készítünk, tejföllel elkeverjük, fehérbort, reszelt parmezánt adunk hozzá, felöntjük valamennyivel a hal főzőlevéből, és sűrű mártássá főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk, apróra vágott párolt gombát és néhány szem kapribogyót
adunk hozzá. A haldarabokat jól kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a mártást, bőven megszórjuk reszelt parmezánnal, zsemlemorzsával és vajdarabkákkal, majd a sütőben aranysárgára sütjük. Sós vajastésztából félholdakat szaggatunk, megsütjük, ezzel a tésztával körítjük a halat. Az étel mindenféle halból elkészíthető.

Csokoládékrém
Egy liter tejet felforralunk 15 dkg főzőcsokoládéval és kevés cukorral. Egy tálban három tojássárgáját egy evőkanálnyi burgonyaliszttel vagy kukoricaliszttel alaposan elkeverünk, a forró csokoládét állandó keverés közben vékony sugárban hozzáöntjük. A masszát újra lábosba tesszük, és nagyon kis lángon folytonos keverés közben sűrűre főzzük. (Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel.) A tűzről levéve hozzákeverünk egy evőkanálnyi
durvára darált pörkölt kávét, és a három tojás keményre vert habját. Hideg helyre tesszük, jól lehűtve tálaljuk.