HUSZONNEGYEDIK MENÜ
Töltött articsóka
Königsbergi húsgobóc
Bundás ananász

Töltött articsóka
Vegyünk nyolc darab articsókát (lehet konzerv is), ültessük őket egymás mellé egy tálra, és öntözzük meg citromlével. Tegyünk a tetejükre olajbogyót, felszeletelt cseresznyepaprikát és karikára vágott kemény tojást. Citromlevet, olívaolajat, finomra vágott hagymát és petrezselymet mártássá keverünk, leöntjük vele a megtöltött articsókákat. A tálat petrezselyem zöldjével díszítjük.

Königsbergi húsgobóc
1/2-1/2 kg disznó-, illetve borjúhúst ledarálunk, és jól eldolgozzunk egy beáztatott, alaposan kinyomkodott zsemlével, két egész tojással és egy fej finomra vágott, világosra pirított hagymával. Megsózzuk, megborsozzuk, kevés szardellapasztát teszünk hozzá, és vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formázunk belőle. Híg, világos vajas rántást készítünk, felöntjük húslével és kevés fehérborral, jól felforraljuk, beletesszük a gombócokat, és lassan pároljuk őket. A gombócokat idővel kivesszük a főzőléből, a levet tejfölben elkevert két tojássárgájával behabarjuk, egy evőkanálnyi kapribogyót adunk hozzá, megsózzuk, megborsozzuk, kevés citromlevet facsarunk bele, visszatesszük a gombócokat, és lassan főzzük forrásig.

Bundás ananász
Ananászkarikákat (lehet konzerv is) félbevágunk. Közepesen sűrű palacsintatésztát készítünk 1,25 dl tejből, 12 dkg lisztből, két egész tojásból, egy csipet sóból és egy kupica rumból. Az ananászszeleteket megforgatjuk a tésztában, és bő, forró zsírban aranybarnára sütjük. Zsírjától alaposan lecsöpögtetve, porcukorral meghintve tálaljuk.