HUSZONNYOLCADIK MENÜ
Borscsleves
Bélszín Sztroganov módra
Citromfelfújt I.

Borscsleves
Vegyünk 1/2-1/2 kg sovány marha-, illetve disznóhúst, 25 dkg füstölt szalonnát, és főzzünk ebből az alapanyagból erős húslevest. A megfőtt húst vegyük ki a levéből, és vagdaljuk apró darabokra. Zsíron vagy olajban pároljuk meg 1 kg laskára vágott fejes káposztát: megsózzuk, megborsozzuk, köménymaggal és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Egy másik lábosban pároljunk meg csíkokra vágott céklát és karikára vágott fehérrépát meg sárgarépát. Tegyünk hozzá babérlevelet és néhány szem feketeborsot: sózzuk meg. A céklához öntsünk egy kevés ecetet, nehogy elveszítse a színét. A puhára főtt zöldséget a babérlevél nélkül és a káposztát a hússal együtt tegyük vissza a levesbe, és még kb. fél óráig főzzük. Tálalás előtt reszeljünk bele még egy céklát. Az asztalnál tegyünk a tányérba egy evőkanálnyi tejfölt, arra merjük ki a levest.

Bélszín Sztroganov módra
A bélszínszeleteket csíkokra vágjuk. Egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát vajon megfonnyasztunk, hozzáadjuk a húst, mindkét oldalán egy-egy percig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk, tejfölt öntünk alá, és még egyszer felforraljuk.

Citromfelfújt I.
Három tojássárgáját három evőkanál porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk egy fél citrom levét és lereszelt héját, egy fél kávéskanálnyi burgonyalisztet vagy kukoricalisztet, végül a tojások jól felvert habját. A masszát kivajazott formába öntjük, és mérsékelt tűzön sütjük, míg fel nem megy, és a teteje enyhén meg nem pirul. Azonnal tálaljuk: piskótát kínálunk hozzá.