HARMADIK MENÜ

Csigaleves
Osztrigás fácán savanyú káposztával
Citromkrém lángoló cseresznyével

Csigaleves

A csigákat egy óra hosszat sós vízben főzzük, ha megfőttek, kiszedjük a házukból, letisztítjuk róluk a feketés hártyát, megsózzuk egy maréknyi sóval, hogy ne legyenek nyálkásak, háromszor-négyszer bő vízben jól átmossuk, és erősen kinyomkodjuk. Az így megtisztított csigákból vegyünk kb. negyven darabot, erőlevesben vagy húslevesben főzzük puhára, vegyük ki a levesből a megfőtt csigák felét, vagdaljuk egészen finomra, pároljuk meg vajon, öntsünk hozzá annyi erőlevest, amennyi levest akarunk, fűszerezzük meg szerecsendióval, és forraljuk fel többször, végül keverjük el három tojássárgájával.
Mindenkinek tegyünk a tányérjába pirított kenyérkockákat, és osszuk szét az egészben hagyott csigákat is.
Merjük rá a forró levest.

Osztrigás fácán savanyú káposztával

A fácánt a szokásos módon megtisztítjuk. Kb. 1 kg savanyú káposztát kinyomkodunk, mélyebb serpenyőbe vagy lábasba tesszük. Fele-fele arányban leöntjük annyi fehérborral és vízzel, hogy ellepje.
Hozzáadunk egy darab szalonnát és egy fej reszelt vöröshagymát. Egy óra hosszat főzzük, ezután beletesszük a fácánt, és lassú tűzön még egypár órát pároljuk. Amikor a fácán megpuhult, kivesszük a káposztából, a káposztát pedig kevés besamellel besűrítjük. Az osztrigákat megtisztítjuk, tiszta ruhával leszárítjuk, egyenként megsózzuk, megborsozzuk, bepanírozzuk, és vajban ropogós pirosra sütjük.
A fácánt feldaraboljuk, tálra rakjuk, egy sor savanyú káposztával és egy sor osztrigával körítjük, szép koszorúformában.

Citromkrém lángoló cseresznyével

Négy személyre négy citromot számítunk. A citromokat vastag szeletekre vágjuk és cukros vízzel felforraljuk.
A levet kevés zselatinnal besűrítjük, ha kihűlt, szitán áttörjük. Ehhez a masszához hozzákeverjük öt tojás keményre felvert habját, és pezsgőspoharakba tesszük.
A cseresznyebefőttet leve nélkül felmelegítjük, leöntjük cseresznyepálinkával vagy konyakkal, meggyújtjuk.
Ha már nem ég, a cseresznyeszemekkel meghintjük a citromkrémet.