HARMINCKETTEDIK MENÜ
Bajor hagymatorta
Pitetészta
Töltött borjútekercs
Töltött alma

Bajor hagymatorta
Sós pitetésztából kibélelünk egy jókora tortaformát. Kb. 1 kg hagymát karikára vágunk, és 15 dkg vajon puhára pároljuk, ügyelve, hogy ne barnuljon meg. Kihűtjük, hozzákeverünk három-négy egész tojást, néhány evőkanál tejfölt, egy csipet köménymagot, sót. Ezt a masszát beleöntjük a kibélelt tortaformába, a maradék tésztával lefedjük, és szép pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.

Pitetészta
Egy nagy tálban összekeverünk 15 dkg lisztet, egy kávéskanál sót. Belegyúrunk 5 dkg vajat, 5 dkg zsírt, három evőkanál tejet, és addig gyúrjuk, míg a tál szélétől el nem válik. Gyengén kilisztezett deszkán kinyújtjuk.

Töltött borjútekercs
Bojúszeleteket jól kiverünk, egyik oldalukat megsózzuk, megborsozzuk, ugyanerre az oldalra apróra vágott szalonnát, hagymát és petrezselymet hintünk: a szeleteket összetekerjük, cérnával átkötjük. Forró vajban világossárgára sütjük, hozzáöntünk egy pohár, fél kávéskanál lisztel elkevert tejfölt, kicsit megsózzuk, megborsozzuk, és lassan puhára főzzük. Burgonyapürével és fejes salátával tálaljuk.

Töltött alma
Szép nagy, lehetőleg savanykás fajtájú almákat lehámozunk, óvatosan kivesszük a magházukat, és a laposabbik felükkel egy jól kivajazott tűzálló tálra tesszük. A magház helyén keletkezett üreget megtöltjük egy kávéskanálnyi cukorral, mazsolával és ribizlidzsemmel. Minden almára egy-egy diónyi vajat teszünk, és a sütőben megsütjük.