Üdv mindenkinek!
Ez az utolsó menü. Remélem párat kipróbáltok, ha majd eszembe jut valami, újra jelentkezem.
Tamás

HARMINCHATODIK MENÜ
Rombuszhal osztrigával
Sült osztriga
Kaviáros hollandi mártás
Wellington bélszín madeiramártással
Salzburgi galuska

Rombuszhal osztrigával
Sós vízben nem túl puhára párolt rombuszhalat tegyünk a fehér felével egy szép nagy tálra, és rakjuk körül sült osztrigával.

Sült osztriga
A megtisztított osztrigákat szárítsuk le egy konyharuhán, panírozzuk be, és hirtelen süssük ki vajban.

Kaviáros hollandi mártás
Két tojássárgáját egy kis lábasban keverjünk el néhány csepp ecettel és egy kávéskanálnyi meleg vízzel. Tegyük kis láng fölött vízfürdőbe, állandó keverés közben adjunk hozzá 12 dkg olvasztott vajat, és addig verjük, amíg a mártás egészen sűrű nem lesz. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel. Megsózzuk, néhány csepp citromot adunk hozzá. Közvetlenül tálalás előtt 5 dkg kaviárt keverünk el a forró mártásban.

Wellington bélszín madeiramártással
Vegyünk egy közepes nagyságú vesepecsenyét, enyhén süssük meg mind a két oldalán, hűtsük le. Vajas tésztát nyújtsunk ki, hintsük meg vajban megpárolt snidlinggel, apróra vágott gombával, petrezselyemmel, tárkonnyal.
Erre rétegezzük a sült libamáj- és szarvasgomba szeleteket, helyezzük rá a bélszínt, és csomagoljuk be a tésztával szép, hosszúkás csomaggá, majd jó alaposan kenjük meg tojássárgájával. Sütőben süssük szép pirosra.
A pecsenye levéből és a töltelék (libamáj, gomba) párolásakor visszamaradt léből készítsünk mártást: ízesítsük jó sok madeiraborral.

Salzburgi galuska
Hat tojásfehérjét verjünk kemény habbá egy nagy tálban, keverjük hozzá a tojássárgákat, két evőkanál lisztet, két evőkanál cukrot, 6 dkg olvasztott vajat, egy negyedcsészényi meleg vaníliás tejet. Serpenyőben 6 dkg vajat felforrósítunk, beletesszük a masszát, lefedjük, és addig sütjük, amíg az alja meg nem barnul. Fakanállal, vagy leveseskanállal nagy galuskákat szaggatunk belőle, a galuskákat megfordítjuk, és megint addig sütjük, amíg alul meg nem barnulnak. Leöntjük egy csésze vaníliás cukros tejjel, és a lefedett serpenyőt meleg főzőlapon hagyjuk állni, hogy a tej felszívódhasson a galuskákba. Csak úgy jó, ha rögtön tálaljuk, különben összeesik.