HATODIK MENÜ
Szardíniás pirítós
Máj portugál módra
Részeges sárgadinnye

Szardíniás pirítós

Jó minőségű szardíniakonzervből kivesszük a halakat, kiszedjük a gerincüket, az olaját felforrósítjuk, és megsütjük benne a szardíniát, majd az előre elkészített és melegen tartott pirítósra rakjuk, egy-egy citromszelettel. Fogyasztáskor ki-ki ízlése szerint csöpögtethet még rá citromlevet, és meg is borsozhatja.

Máj portugál módra

Borjú- vagy marhamáj szeleteket lisztben megforgatunk. (Vigyázat: a májat csak a sütés után szabad megsózni!) Két nagy fej hagymát apróra vágunk, kb. 1/2 kg zöldpaprikát kicsumázunk, ha erős, kiszedjük az erét, majd vékony csíkokra vágjuk.
Kb. 1/2 kg paradicsomot meghámozunk: kinyomjuk, a levét leöntjük. A hagymát félcsészényi olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát és a szétnyomkodott paradicsomok húsát.
Ha a paprika megpuhult, hozzáöntjük a leszűrt paradicsomlevet is, még öt percig forraljuk. Ezután az egészet átpasszírozzuk, kevés tejszínt teszünk hozzá, és még egyszer felforrósítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk.
A májszeleteket forró olajban hirtelen kisütjük, és leöntjük ezzel a mártással. Kimagvalt olajbogyóval és rizzsel körítjük.

Részeges sárgadinnye

Egy szép, érett sárgadinnye tetejét levágjuk, a levágott darabot félretesszük. A dinnyét kimagvaljuk, a belét kivájjuk. A dinnye kivájt húsát közepes nagyságú kockákra vágjuk és visszarakjuk az üregbe, leöntjük épp annyi száraz pezsgővel, hogy ellepje, de a dinnyedarabok ne úszkáljanak benne. A levágott részt visszahelyezzük a helyére. Jégbe hűtve tálaljuk. A részeges sárgadinnyének vannak más változatai is, például: a kockára vágott töltelékhez tehetünk likőrbe áztatott meggyet vagy más gyümölcsöt is.
Az ínyencek a fent leírt, egyszerűbb változatot kedvelik, mert a dinnye természetes aromája így érvényesül a legjobban.