HETEDIK MENÜ
Sajtos hagymaleves
Borjúvesés madeiramártással
Madeiramártás
Lángoló palacsinta

Sajtos hagymaleves

1 kg hagymát vékony karikákra szeletelünk. Vajon vagy olajon megpirítjuk, forró vízzel feleresztjük. A víz legyen valamivel több, mint amennyi levest szeretnénk készíteni.
Negyed óráig főzzük, ízlés szerint megsózzuk, esetleg hozzátehetünk egy húsleveskockát. Míg a leves fő, zsúrkenyeret vékony szeletekre vágjuk.
A levest levesszük a tűzről, rátesszük a kenyérszeleteket, amelyeket előzőleg vastagon meghintettünk reszelt sajttal. Az így elkészített levest forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a sajt meg nem olvad, és halványpiros réteggé nem sül a tetején.
Szépen lehet tálalni, ha személyenként külön-külön tűzálló tálkában vagy csészében készítjük el.

Borjúvesés madeiramártással

(Elkészíthető sertéshúsból is) A borjúvesét szép vastag szeletekre vágjuk, gyengén kiverjük, mindkét oldalán hirtelen kisütjük, ügyelve rá, hogy a közepe kissé véres maradjon.
Sütés után megsózzuk.

Madeiramártás

Egy fej hagymát, öt darab mandulát és két-három gombafejet apróra vágunk, olajon vagy vajon megpirítjuk, leöntjük egy pohár madeiraborral, negyedóráig lassú tűzön főzzük, végül megsózzuk, megborsozzuk.
Ezzel a mártással öntjük le a húst. Hasábburgonyával és fejes salátával tálaljuk.

Lángoló palacsinta

A szokásos módon tányér nagyságú palacsintákat sütünk (ne legyenek túlságosan vékonyak!), külön-külön tányérra tesszük őket, megszórjuk porcukorral, és már az asztalnál leöntjük rummal, majd meggyújtjuk.
A lángoló palacsintákat összetekerjük, és meglocsoljuk citromlével.