NYOLCADIK MENÜ
Gombás szendvics
Magyaros lecsó ürühússal
Körte sajttal

Gombás szendvics

A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, vajon megpároljuk, megsózzuk, enyhén megborsozzuk, majd mindkét felén vajban világosra pirított vékony kenyérszeletekre rakjuk.
Citromlevet csepegtetünk rá, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, előmelegített tányéron kínáljuk.

Magyaros lecsó ürühússal

25 dkg hagymát karikára vágunk, 10 dkg füstölt szalonnát, 10 dkg fokhagymás kolbászt kis kockákra, 1/2 kg ürühúst nagyobb kockákra darabolunk. Kb. 1 kg zöldpaprikát hosszában ujjnyi vastag csíkokra vágunk, végül meghámozunk 1/2 kg paradicsomot.
A hagymát a kiolvasztott szalonna zsírján megfonnyasztjuk, rádobjuk a kolbászt és az ürühúst, addig sütjük, míg meg nem pirul. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és a darabokra vágott paradicsomot.
Lefedjük, kis lángon főzzük, míg meg nem puhul. Tálalás előtt fél órával hozzáadunk még félcsészényi rizst, és hagyjuk tovább főni. Nem szabad sok rizst beletenni, mert akkor túlságosan besűrűsödik a lecsó leve.
Utoljára megsózzuk, megpaprikázzuk. Kenyérrel fogyasztjuk.

Körte sajttal

Tálaljunk sajttal szép, érett, leves körtéket. A sajt lehet keményebb fajta is (ementáli, trappista), de jobb, ha zsírosabb, puhább sajtot veszünk (Camembert, Brie stb.) A nyers gyümölcs és a sajt elősegíti a zsíros ételek megemésztését.